torstaina, lokakuuta 26, 2006

Millä perusteilla äänestän eduskuntavaaleissa

Tämä on vastaus Idin blogissaan 15.10.2006 esittämään kysymykseen "Ketä äänestäisit eduskuntavaaleissa". Tästä tuli vähän pitkä pelkäksi kommentiksi, joten sain hyvän (teko)syyn aloittaa henkilökohtaisen suomenkielisen blogin (henkilökohtainen englanniksi ja ammatillinen suomeksi on jo).

Itse olen äänestäessäni lähtenyt kolmesta varsin pragmaattisesta kysymyksestä liikkeelle, tehnyt jonkin verran selvitystyötä ja loppupeleissä heittänyt finalistikandidaateistani noppaa. Minulle tämä tapa on toiminut - saa kopioida tai soveltaa vapaasti.

Lähtökohtakysymykset

  1. Mitkä puolueet riittävän todennäköisesti edustavat riitävän suurta osaa minun arvoistani ja riittävän pientä osaa arvoista, joita en koe omikseni? Täydellisesti yhteensopivaa puoluetta kun en ole löytänyt, enkä ainakaan juuri nyt ole riittävän innostunut perustamaan uutta puoluetta.
  2. Ketkä ehdokkaat noista kohdan 1 puolueista edustavat riitävän suurta osaa minun arvoistani ja riittävän pientä osaa arvoista, joita en koe omikseni? Kun ei sitä minun meemi-klooniani ainakaan toistaiseksi ole ehdokaslistoilta löytynyt...
  3. Ketkä noista kohdan 2 ehdokkaista vaikuttavat minusta uskottavilta, mm. aiemman äänestyskäyttäytymisensä (jos jo kansanedustajia), aiempien kirjoituksiensa ja muun yhteskunnallisen aktiivisuutensa valossa?

Selvitystyö

Noihin kysymyksiin vastaaminen vaatii jonkin verran uutisten ja yhteiskunnallisen keskustelun seuraamista vaalien välillä sekä jonkin verran kotiläksyjä vaalien alla. Vaalikoneet olen kokenut hyödyllisiksi puolueiden ja ehdokkaiden seulomisessa. Jos "eniten samaa mieltä" listani on täynnä puolueiden M ja N ehdokkaita ja "eniten eri mieltä" puolueiden X ja Y ehdokkaita, koen valinnan näiden puolueiden välillä on melko helpoksi. Tämän jälkeen ehdokkaat, jotka kuuluvat sopivaan puolueeseen ja joiden mielipiteet muistuttavat omiani mutta jotka eivät esim. perustele vastauksiaan (mielipiteitään), on yksinkertaista pudottaa pois. Jäljelle jäänyt lista on toistaiseksi aina ollut alle 10 tarkemmin tsekattavaa ehdokasta - ei siis kauhen iso työ.

Sitten lukemaan ehdokkaiden WWW-sivuja: ne kertovat aika paljon. Muutama haku WWW-sivujen lisäksi tuo esiin sen, onko ehdokas aktiivinen paikallispoliitikko, mielipidekirjoittaja tms. sekä minkälaisiin asioihin hän ottaa kantaa. Tämän työvaiheen jälkeen on jäljellä yleensä enää 4-5 vakavasti otettavaa ehdokasta.

Olen yleensä tämän jälkeen käynyt 2-5 kertaa erilaisissa vaalikokouksissa tai ehdokkaan luona vaalituvalla, mikä vie 1-2 iltaa/iltapäivää, mitä en pidä liiallisena työmääränä kerran neljässä vuodessa.

Lopullinen valinta: Iacta alea est

Sekä viime eduskuntavaaleissa että viime europarlamenttivaaleissa lopullinen listani sattui olemaan kolmen puolueen = kolmen ehdokkaan mittainen. Koin pystyväni luottamaan siihen, että kuka tahansa heistä edustaisi minua riittävän hyvin. Annoin siksi jokaiselle painoarvon sen mukaan, miten läheisesti hänen+puolueensa arvot yhdessä arvioituina muistuttivat omiani, heitin noppaa ja äänestin seuraavan kaavan mukaan:

  • Jos tulee 1, äänestän ehdokas B:tä
  • Jos tulee 2 tai 3, äänestän ehdokas C:tä
  • Jos tulee 4,5 tai 6, äänestän ehdokas D:tä

Kenelle tämä toimintatapa sopii

Menetelmän käyttäminen vaatinee uskoa ainakin näihin asioihin:

  1. Omaan kykyyn päättää itselle tärkeistä asiosta: että pystyy ymmärtämään omia arvojaan riittävästi äänestyspäätöksen pohjaksi
  2. Täydellisesti itselle sopivan puolueen mahdottomuuteen (jollei ole perustanut puoluetta itse)
  3. Täydellisesti itselle sopivan ehdokkaan mahdottomuuteen (jollei itse ole ehdokkaana)
  4. Riittävän läheisesti omia arvoja vastaavan puolueen tai puolueiden olemassaoloon
  5. Riittävän läheisesti omia arvoja vastaavan ehdokkaan tai ehdokkaiden olemassaoloon
  6. Omaan kykyyn löytää riitävä informaatio äänestyspäätöksen pohjaksi


Lisäksi on syytä kyetä tyytymään arvan valintaan: finalistiehdokkaista on oltava riittävän varma, jotta ei ala kaduttaa, jos noppa pyörähtää sille hieman huonommin sopivalle.

Aktiivista ja asiapitoista vaalikeskustelua toivoen

Ronja

Ei kommentteja: